Notice: Позвани метода конструктора за WP_Widget је застарела почев од издања 4.3.0! Уместо тога користите
__construct()
. in /var/www/vhosts/sdkultura.rs/arhiva.sdkultura.rs/public_html/wp-includes/functions.php on line 3624
ТЕАТАР У ТВРЂАВИ | Центар за културу Смедерево

ТЕАТАР У ТВРЂАВИ

Teatar-u-tvrdjavi_logo

ТЕАТАР У ТВРЂАВИ

 

Театар у тврђави је нови културни бренд града Смедерева и целе Србије. Основан је под покровитељством града Смедерева 2014. године. Реализација фестивала поверена је највећој градској установи за културу у Смедереву, Центру за културу и Организационом одбору фестивала на чијем је челу Радослав Павловић, драматург и драмски писац. Тенденција да се фестивал  одржава из године у годину у истом периоду потврђена је у претходна два издања фестивала, у којима се фестивалски програм одржао од 6. до 11. јула под слоганом Кретање. Трећи Театар у тврђави наставиће ту праксу и обрадоваће позоришну публику представама које ће се играти у првој половини јула. Већ се својим првим издањем фестивал показао успешним. Квалитетан програм, изузетан простор и знатижељна публика потврдили су значај фестивала и оправдали сва настојања да он заживи. Захваљујући високом нивоу позоришне продукције приказаном у протекле две године, Театар у тврђави заузео је важно место на театарској мапи Србије и постао својеврсни летњи позоришни празник у граду на Дунаву.

Театар у тврђави, одвија се под отвореним небом и нуди ужитак кроз искуство позоришног живота које носи обележје трајне опредељености за врлину као покретачку снагу уметничког стваралаштва. Оно што оправдава постојање оваквог фестивала је пре свега публика која по бројности и интересовању  премашила сва очекивања. Више од 4.000 посетилаца пратило је фестивалске програме претходне године.

Концепција фестивала заснива се на класичном позоришту и вештинама професије, као и освојеној авангарди. Програм је  намењен свим категоријама публике, тако да и најмлађи посетиоци који са родитељима долазе на представе снажно доживљавају улазак у свет позоришнe чаролије што их трајно опредељује да израсту у верну позоришну публику. Публика је та која покреће уметнике да се искажу, долази на представе да обогати свој дух, интелект и да ужива у остварењима глумаца.

Веза публике и уметника је она који доноси остварење идеје о Смедереву као јединственом центру летњих позоришних сусрета у Србији. Јединствен је из неколико разлога. Први је једна од најлепших тврђава, а свакако највеће равничарско утврђење у Европи, Смедеревска тврђава. Визуре те средњовековне грађевине су могућа сцена за сва уметничка дешавања, филм, позориште, витешке игре. Осим тога, Дунав је од памтивека највећа речна саобраћајница Европе, водени пут којим се долазило и одлазило, стизало кући. Присуство тако велике, моћне реке уз саме зидине тврђаве је инспиративно и за уметнике који ту наступају.

Театар у тврђави је драгоцен уметнички пројекат који се реализује у време кад позоришне понуде у Србији нема, пошто се одржава по завршетку позоришне сезоне.

Важан чинилац идентитета фестивала су награде, које, поред тога што говоре о озбиљном односу према позоришној уметности, подсећају на културно-историјску посебност Смедерева и на достојанство некадашње престонице. На фестивалу Театар у тврђави додељују се три награде: награда за НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ ФЕСТИВАЛА по оцени стручног жирија (добитнику се додељује статуета са ликом деспота Ђурђа Бранковића), МЛАДА НАДА по оцени стручног жирија (добитнику припада статуета са ликом Маре Бранковић) и награда за НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ по оцени публике (добитнику се додељује статуета Тврђаве). Свакоме од награђених, поред статуете, намењен је и пригодан новчани износ.

  

НАГРАДЕ

 

Награда МЛАДА НАДА по оцени стручног жирија (статуета са ликом Маре Бранковић)

Награда за НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ ФЕСТИВАЛА (статуета са ликом деспота Ђурђа Бранковића)

Награда за НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ по оцени публике (статуета Тврђаве)

 

ЖИРИ

 

Жири 2014. година

Жири 2015. година

Жири 2016. година

 

 

ПРОГРАМ

03. ТЕАТАР У ТВРЂАВИ 2016.
02. ТЕАТАР У ТВРЂАВИ 2015.
01. ТЕАТАР У ТВРЂАВИ 2014.
FacebookTwitterGoogle+Share